Om Oss och Aveln


Avelsmål


-Den snygga, arbetande dvärgschnauzern-
Målet med mitt avelsarbete är att föda upp friska och sunda hundar med en bra mentalitet som ska kunna användas till utställning och arbete. Jag är en av få uppfödare i Sverige som satsar på att få fram arbetande dvärgschnauzrar med mycket motor och träningsvilja och en del av mina kullar är framtagna med detta syfte som första hand. Är du ute efter den perfekta allroundhunden så har du hittat rätt! Dvärgschnauzern är en stabil, robust och käck ras som älskar att vara med och de hundar jag föder upp passar utmärkt i tränings- och tävlingssammanhang.

 

Avel handlar om att föra en ras framåt och för mig är det viktigt att de hundar jag föder upp är av rätt typ utan att vara extrema i något avseende. En dvärgschnauzer ska vara en kopia av en schnauzer men mindre. Jag använder enbart rena peppar och salt-linjer och blandparar inte mellan olika färger. Att pälsen är sträv och har rätt färg är mycket viktigt för mig då dvärgschnauzern är och förblir en trimras. Jag strävar efter att alla mina hundar, både de som används i avel och deras avkommor, är mentalbeskrivna och uppvisar en stabil mentalitet. Alla avseldjur ögonlyses inför parning och jag försöker i största möjliga mån att undvika att använda hundar där man vet att det finns en risk att de nedärver någon sjukdom till sina avkommor. Kennel La Leia's bedriver ingen massuppfödning utan hemma hos mig bor endast tre hundar och resterande har jag på foder hos deras underbara fodervärdar. Kvalitét före kvantitet, jag föder vanligtvis upp en till två kullar per år och det ger mig möjlighet till en mer personlig kontakt med valpköparna.

Om oss


Jag heter Frida och bor i Huddinge utanför Stockholm tillsammans med min familj och de tre dvärgschnauzertikarna Nova, Fixa och Noxi. Jag har alltid varit intresserad av djur och sprang ut med alla kvarterets hundar när tillfälle gavs. Det var på så vis jag kom i kontakt med schnauzern för första gången, genom schnauzern (fd. mellan) Bizzie.


När Bizzie senare skulle ha valpar lyckades jag övertyga mina föräldrar att vi skulle ha en och på så vis flyttade Flippan (Wellfith's Flippancy) in i våran familj. Flippan var en väldigt speciell dam som inte accepterade vem som helst och inte var sen med att ge folk ett tjuvnyp, dock var hon helt underbar mot oss i familjen och hade en otrolig motor. Vi tränade en hel del lydnad och blev riktigt duktiga men pga. mentaliteten blev det inga tävlingar. Dock lärde jag mig otroligt mycket av den här hunden, hon slutade sina dagar vid 8-års ålder.


Under tiden vi hade Flippan skaffade Bizzies matte en dvärgschnauzer Divina. Jag blev störtkär i den här lilla häftiga hunden och bestämde mig för att en sådan ska jag ha. Så blev det också, i samma veva som vi tog bort Flippan flyttade dv.schnauzern Nikita in hos mig. Jag hade haft hand om henne till och från sen hon var liten valp men nu flyttade hon in på heltid. Nikita är ingen utställningshund, hon tycker helt enkelt inte att det är kul, så jag började fundera på att skaffa ytterligare en hund. Vad kunde då vara bättre än en valp från Divina, en i mina ögon stort sett komplett dvärgschnauzer? Så vintern 2005 flyttade lilla Leia hem mig och hon lever upp till alla mina krav på en bra dvärgschnauzer. Sommaren 2007 fick jag mitt kennelnamn godkänt, La Leia's, efter namnet på min stamtik. Jag har varit aktiv inom SSPK som styrelseledamot och är för nuvarande vice ordförande i Dvärgschnauzerringen.

Ni är alltid välkommna att kontakta mig om ni är intresserade av en valp eller letar efter lämplig avelshane!

 

Frida Tjernberg - Bidrottningens Väg 26, 141 69 Huddinge

Telenr: 073 - 658 33 35

Email: kennellaleia@gmail.com

Facebook

Dahlia, Hugo (från kennel Alectronas), Bailey, Nova, Rebus, Dixie